Tidnings/Dataklipp

Författare Lena Deimo

 

 

 

Bokpresentation av Jåjock och jakten på urkontraktet påÖstersunds bibliotek .

MÖRKRETS BYAR

ÅRE | 21 MARS 2016 |

 

Lena Deimo ger oss hållplatser och ledtrådar i sin diktsamling Mörkrets byar med undertiteln, dikter från nattens stigar och dagens skugga. De sex avsnitten har var sitt namn och varje dikt sin rubrik. I Natthimmel blandas himmel, hav och kosmos med en insikt om det godtyckliga i tillvaron, ”Bara en by/ utslängd på måfå”. I dikten Öppet fönster hisnar jag inför bilden av den blåskimrande jordgloben som blir synlig i djurögat. Det högstämda, där stjärnbilderna simmar genom Vintergatan möter den vardagliga idyllen …”och i en liten eka/ror de gamla hemåt”.

 

Kontemplation rymmer stillsamma kortradingar och jag fastnar för en haiku om tiden. ”Stigen leder ner/till en uråldrig källa/Vi kallar den tid”. Formen återfinns också i Magins vägar i den välfunna Kompositörens haiku. ”Kompositören/fann frihet i musiken/fängslad på papper.” Tranströmer var haikuns mästare och i hans fotspår vandrar Lena Deimo i sättet att koncentrerat formulera en plötslig insikt.

 

Poeten finner inspiration i naturens nyanser, årstider, månader, spår och ljud som djuren lämnar talar till henne. Vårflöden har en annan och ljusare ton än Vinterspråk som stillsamt ”väntar ut tiden”. Hon är en iakttagare och lyssnare, också till tystnaden som i Fredag på konditoriet. ”Konditoriets fönster mot gatan/bläddrar sig genom/vardagens resenärer/utan att kommentera”.

 

Någon gång kommer en människa i förgrunden som i dikten Han som hänger tvätt och den finstämda Kartbild, där en gammal kvinnas ansikte vittnar om ett liv fullt av sorg, bitterhet och ånger men inte bara. Där finns också ”en glädjens ristning”.

 

Associationerna löper från det oerhörda till det obetydliga, från snurrande nebulosor i kosmos till tallrikarna i diskstället. Jag tycker om Lena Deimos dikter. De ger mig tröst och jag bevarar hennes ord ”Vi är hemma/innan kvällen” i mitt inre.

 

Lena Deimo Mörkrets byar

 

Akfeo Förlag

BHouse. Copyright @ All Rights Reserved.

BANK